Samefolket Redaktörn
Att strida eller inte strida - det är frågan PDF Print E-mail
Monday, 03 July 2017 06:20
Jag för ofta en kamp med mig själv. Ska jag ta debatten om gruvetableringen i Gállok med gruvkramare IGEN? Ska jag lägga ut den där skärmdumpen från en sida där kvinnoförnedrande och mansgrisiga kommentarer är norm? Ska jag berätta varför jag så sällan klickar gilla på alla som lägger ut bilder på sin alkoholkonsumtion och talar om att nu, nu minsann upplever de livskvalitet? Eller ska jag bara strunta i det? För egentligen, det enda jag vill är ju faktiskt att ha lugn och ro. Att leva i någorlunda harmoni med dem jag bryr mig om. Och ändå, ändå gör jag det gång på gång. Går in i debatter, startar ibland egna. Varför? Jag vet inte.

Kanske är det ändå hoppet om att kunna påverka, att få någon att tänka till och tänka om, byta till en (enligt mig och några till) bättre riktning, som får en att gång efter annan engagera sig, uttala sig, skriva.

På den svenska sidan av Sábme, har 31 engagerade personer i år fått det samiska folkets förtroende att föra deras talan. Antingen i frågor som rör alla samer, ofta med svenska staten som motpart. Eller också i frågor som rör relationen till andra samer. Fler samer än någonsin röstade faktiskt i år. De vill att de 31 ska göra något bra för dem. Jag imponeras av det engagemang som finns hos vissa av ledamöterna. Hur enträget de jobbar för det de tror på. Och med tanke på hur det under åren har kunnat låta i sametingsdebatterna, ska vi nog vara glada att de finns som ännu sätter saken framför sitt eget välmående. Och för det samiska folkets skull hoppas jag att vi under den kommande mandatperioden får en livlig, rolig och framåtsyftande debatt i Sametinget, och att vi slipper se en enda ledamot eller ersättare som sitter och slumrar på sin stol. Ja, det händer faktiskt.

I det här numret av Samefolket möter ni Birgitta Ricklund som snickrar sitt samiska arv i verkstaden utanför Örnsköldsvik. Ni kan också läsa om hur några av politikerna ser på valresultatet och vilka förhoppningar som finns för framtiden. SSR har haft landsmöte och Same Ätnam likaså. Vi berättar så klart om deras visioner och reflektioner, till exempel kring Nordisk samekonvention. Och på tal om att ta striden, att kämpa och diskutera: Det finns flera läsvärda debattinlägg på våra Rent ut sagt-sidor.

Det har kanske gått lite trögt att hitta sommarkänslan i Sábme i år, men nu tror jag nästan att den har infunnit sig. Nästa nummer av Samefolket kommer i september. Så fram till dess:

Hávsskes giesse!
 
Är det världen som är galen, eller jag? PDF Print E-mail
Friday, 14 April 2017 07:00
Den frågan har säkert många av er ställt, i alla fall någon gång. Sunda människor rannsakar nämligen sig själva emellanåt. Jag drar ofta slutsatsen att även om jag inte är galen, så finns det risk att jag blir det och det beror just på att världen är galen. Bland det galnaste i Sverige just nu, tror jag att skogsbruket såsom det bedrivs är. Nu kommer nyheter om att Skogsstyrelsen tar en paus från att registrera nyckelbiotoper i nordvästra Sverige. Nyckelbiotoper är skogsområden som är särskilt biologiskt värdefulla. Det finns inget förbud mot att avverka dem, men de ger naturligtvis en stark signal om att skogen bör stå kvar.
Read more...
 
Tankar i försoningens tid PDF Print E-mail
Monday, 19 December 2016 06:40
Det går lätt inflation i ord och uttryck. Varför är allting plötsligt ”krispigt”? Varför ska allting plötsligt ”leverera”? Och varför säger folk, särskilt söderut, numera ”tack snälla” så fort de köpt en kaffe eller vad som helst i närmaste pressbyrå?

Ett ord som på senare år använts intill missbrukets gräns är ”försoning”. Man ska försonas med både det ena och det andra och kanske mest med sig själv. För oss som lider av hyperkänslighet inför språkliga nyanser, som ständigt har en språklig spaning på gång, utan att ens veta om det, riskerar det där att leda till ett slags lingvistisk Peter och vargen-fenomen. När det ska snackas försoning på allvar är risken att några av oss rycker på axlarna och tänker: Jaha, nu igen.
Read more...
 
Underskatta inte Dresscode Sábme PDF Print E-mail
Sunday, 29 January 2017 23:06
Ibland är det välbehövligt att, som det heter, lyfta blicken. Då kan vi, tack vare bland annat kunniga frilansskribenter och dito fotografer, till exempel se ända till Guatemala. Där bodde Christin Sandberg i tio år och dit återkommer hon när hon kan. Hon har i det här numret skrivit om mayakvinnornas blus, den vävda huipilen och hur den har blivit en del av en politisk diskussion om bland annat urfolksrätt i Guatemala. Och även om den fysiska vägen kan vara lång mellan Guatemala och Sábme, så har jag lärt mig att det sällan är ett särskilt stort mentalt kliv urfolk emellan. De grundläggande värderingarna och de politiska kamperna är många gånger påfallande lika varandra.
Read more...
 
900 samer som vill rösta – eller? PDF Print E-mail
Thursday, 17 November 2016 06:34
Det var några år efter att Sametinget hade invigts. Jag såg att det var lite ångestladdat att posta den där ansökan om att bli upptagen i röstlängden. Inte för att avsändaren var osäker på sitt arv, sina kunskaper eller den egna upplevelsen av var hen hörde hemma. Nej, det handlade om de andra. Tänk om någon använder byråkratin för att säga: Du duger inte som same. Tänk om någon överklagar.

Svaret kom och hen finns ännu kvar i röstlängden. Och för barnen, nästa generation, uppenbarade sig nu en valmöjlighet. De kunde ju faktiskt gå på sameskolan. Få sin grundläggande utbildning i en miljö och bland människor som delar samma historia och grundläggande värderingar. Men hur ska det gå? Alla andra har ju renar. Tänk om de får höra att de inte är riktiga samer? Tvivel igen. Men, det gick bra. Förutom något enstaka trist undantag hamnade de små i en miljö där jämlikhet samiska barn emellan förmedlades. Ett samiskt arv hade inom loppet av två generationer girat 180 grader från den historiens strömfåra som fört så många bort från kulturen.
Read more...
 
<< Start < Prev 1 2 3 4 5 6 7 8 Next > End >>

Page 1 of 8